
Od 29 października 2014 roku Agencja Rynku Rolnego będzie przyjmować wnioski od producentów owoców i warzyw, którzy mają zamiar wycofać produkty z rynku i liczą na pomoc z tym związaną.
28 października weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 23 października, które umożliwia uruchomienie drugiej transzy pomocy ze środków Unii Europejskiej, dla producentów owoców i warzyw, którzy ucierpieli przez embargo nałożone przez Rosję na produkty z rynku unijnego.
Komisja Europejska ogłosiła pod koniec września 2014 roku, że przeznaczy dodatkowe 165 milionów euro na pomoc dla producentów owoców i warzyw. Ze względu na dużą liczbę wniosków, Komisja wprowadziła zmiany z systemie wypłat.
Program pomocy „ Dalsze tymczasowe wsparcie producentów owoców i warzyw ” przewiduje ograniczenia ilościowe dla poszczególnych produktów, które wynoszą:
18 750 ton łącznie dla jabłek i gruszek
3 000 ton łącznie dla pomidorów, marchwi, kapusty, papryki słodkiej, kalafiorów, brokułów, ogórków, korniszonów, grzybów z rodzaju Agaricus, śliwek, owoców miękkich objętych kodami CN 0810 20; 0810 30 i 0810 40, winogron stołowych świeżych.
Warunki uczestnictwa w programie oraz wnioski można pobrać ze strony:
http://www.arr.gov.pl/index.php/warunki-uczestnictwa-w-mechanizmie-dalsze-tymczasowe-wsparcie-producentow-owocow-i-warzyw