W poniższej tabeli znajduje się lista odmian zalecanych do uprawy. Zestawienie dotyczy województwa podlaskiego 2017
Pszenica ozima | |||
1. | Artist | ||
2. | RGT Kilimanjaro | ||
3. | Natula | ||
Pszenica jara | |||
1. | Harenda | ||
2. | Goplana | ||
3. | Łagwa | ||
4. | Tybalt | ||
5. | Rusałka | ||
Pszenżyto jare | |||
1. | Mazur | ||
2. | Sopot | ||
Pszenżyto ozime | |||
1. | Borowik | ||
2. | Pigmej | ||
3. | Subito | ||
4. | Tomko | ||
5. | Panteon | ||
6. | Trapero | ||
7. | Meloman | ||
Jęczmień jary | |||
1. | Ella | ||
2. | Iron | ||
3. | KWS Dante | ||
4. | KWS Irina | ||
5. | Soldo | ||
6. | Basic | ||
Żyto ozime | |||
1. | Armand | ||
2. | SU Performer F1 | ||
3. | Domir | ||
4. | Horyzo | ||
5. | Stanko | ||
6. | SU Stakkato F1 | ||
Owies oplewiony | |||
1. | Bingo | ||
2. | Harnaś | ||
3. | Komfort | ||
4. | Krezus | ||
Łubin żółty | |||
1. | Baryt | ||
2. | Bursztyn | ||
3. | Perkoz | ||
Łubin wąskolistny | |||
1. | Bolero | ||
2. | Graf | ||
3. | Kalif | ||
4. | Koral | ||
5. | Kurant | ||
6. | Neptun | ||
7. | Rumba | ||
8. | Regent | ||
9. | Salsa | ||
10. | Tango | ||
11. | Wars | ||
Kukurydza kiszonkarska wczesna | |||
1. | Ambrosini | ||
2. | Carolinio KWS | ||
Kukurydza kiszonkarska średniowczesne | |||
1. | Agro Polis | ||
2. | Arturo | ||
3. | Cyrano | ||
4. | Metronom | ||
5. | MAS 20S | ||
6. | SM Finezja | ||
7. | SM Hubal | ||
8. | SY Kardona | ||
Kukurydza kiszonkarska średniopóźna | |||
1. | Dublino | ||
2. | SM Popis | ||
3. | Talentro | ||
4. | Walterinio KWS | ||
Kukurydza ziarno średniowczesna | |||
1. | Acropole | ||
2. | ES Asteroid | ||
3. | ES Constellation | ||
4. | ES Zorion | ||
5. | MAS 20P | ||
6. | Ricardinio | ||
7. | Rivaldinio KWS | ||
8. | Sativo | ||
9. | SM Jubilat | ||
Kukurydza ziarno wczesna | |||
1. | Kwintus | ||
2. | LG30179 | ||
3. | SY Werena |
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) opublikował na swojej stronie internetowej dane na temat odmian zalecanych do uprawy na rok 2017.
Odmiany rekomendowane pojawiające się na liście dają większe plony i są stabilniejsze w uprawie. Czynniki jakie są sprawdzane przez naukowców to m.in.: jakość ziarna, odporność na czynniki chorobotwórcze czy przydatność do produkcji przemysłowej.
Lokalne uwarunkowania geologiczne i pogodowe sprawiają, że odmiany są podzielone regionami. Każde województwo ma swoją listę rekomendowanych upraw.