Pierwsze polskie jabłka trafiły do Chin

9 listopada 2016 roku Generalny Urząd ds. Nadzoru nad Jakością, Inspekcją i Kwarantanną Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ) poinformował Ambasadę RP w Pekinie, że polskie świeże jabłka zostały dopuszczone do eksportu na rynek chiński.

W bieżącym sezonie, zostały zarejestrowane i objęte stosownymi kontrolami przez polską Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa  (PIORIN)  453 sady oraz 135 pakowalni. Jest to, jak dotąd, najszybciej przeprowadzony proces negocjacyjny dla dopuszczenia świeżych owoców lub warzyw do chińskiego rynku wśród wszystkich  państw  członkowskich  Unii Europejskiej.

24 listopada 2016 roku w strefie cargo lotniska Chengdu Shuangliu International Airport odbyło się uroczyste otwarcie Centrum Importu Owoców (Fruit Import Port for Chengdu Airport). Uroczystość była powiązana z pierwszą komercyjną wysyłką jabłek z polski, które dotarły głównie z województwa łódzkiego.

Źródła:

http://piorin.gov.pl

http://www.pekin.msz.gov.pl