Nazwa:
Rdza żółta (Puccinia striiformis)
Występowanie:
Wszystkie rodzaje zbóż oraz traw. Najbardziej narażona jest pszenica, mniej podatny jest jęczmień, a znacznie mniej narażone na chorobę są pszenżyto i żyto.
Sprawca choroby:
Opis:
Charakterystyczną cechą rdzy żółtej jest występowanie jej w gniazdach, dlatego przy szukaniu choroby należy zwrócić uwagę na jaśniejsze place występujące w łanach. Cechą, która pozwala łatwo rozwiązać rdzę żółtą, jest występowanie pasmami żółtych skupisk zarodników. Choroba atakuje również kłosy i plewki.
Przyczyny choroby:
Wczesny wysiew
Wykorzystywanie odmian podatnych na porażenie
Osypywanie się ziaren
Wysokie nasilenie rdzy w roku poprzednim
Czynniki klimatyczne:
Wysoka wilgotność
Chłodne miejsca
Wzmożone występowanie w obszarach nadmorskich
Wysokie i gęste łany
Zapobieganie:
Wykorzystanie odmian odpornych na chorobę
Stosowanie fungicydów
Dokładna orka resztek pożniwnych
Unikanie gęstego siewu
Unikanie zbytniego nawożenia azotem
Stosowanie zapraw nasiennych
Stosowanie fungicydów
Zdjęcia ze stron:
http://en.wikipedia.org/wiki/Puccinia_striiformis_var._striiformis
http://striperust.wsu.edu/imageGallery/puccinia-striiformis-image-gallery.html