Rdza żółta (Puccinia striiformis)

rdza żółta

Nazwa:

Rdza żółta (Puccinia striiformis)

Występowanie:

Wszystkie rodzaje zbóż oraz traw. Najbardziej narażona jest pszenica, mniej podatny jest jęczmień, a znacznie mniej narażone na chorobę są pszenżyto i żyto.

Sprawca choroby:

Puccinia striiformisrdza zolta

Opis:

Charakterystyczną cechą rdzy żółtej jest występowanie jej w gniazdach, dlatego przy szukaniu choroby należy zwrócić uwagę na jaśniejsze place występujące w łanach. Cechą, która pozwala łatwo rozwiązać rdzę żółtą, jest występowanie pasmami żółtych skupisk zarodników. Choroba atakuje również kłosy i plewki.

Przyczyny choroby:

Wczesny wysiew

Wykorzystywanie odmian podatnych na porażenie

Osypywanie się ziaren

Wysokie nasilenie rdzy w roku poprzednim

Czynniki klimatyczne:rdza żółta

Wysoka wilgotność

Chłodne miejsca

Wzmożone występowanie w obszarach nadmorskich

Wysokie  i gęste łany

Zapobieganie:

Wykorzystanie odmian odpornych na chorobę

Stosowanie fungicydów

Dokładna orka resztek pożniwnych

Unikanie gęstego siewu

Unikanie zbytniego nawożenia azotem

Stosowanie zapraw nasiennych

Stosowanie fungicydów

Zdjęcia ze stron:

http://en.wikipedia.org/wiki/Puccinia_striiformis_var._striiformis

http://striperust.wsu.edu/imageGallery/puccinia-striiformis-image-gallery.html