
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. Cebularz lubelski został dodany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Cebularz lubelski (ChOG)].
Cebularz lubelski pod ochroną Unii Europejskiej
Źródło: http://lubelskie.regiopedia.pl/zdjecie/lubelskie-cebularze-127325
Cebularz lubelski to ręcznie przygotowywany placek, który wyrabia się z ciasta pszennego wyborowego. Wielkość placka to od 5 do 25 cm. Farsz składa się z cebuli, maku, oleju roślinnego oraz soli. Idealny placek powinien mieć rumiane brzegi, złocisty farsz, a w środku ciasto powinno być miękkie i lekko wilgotne.
Tradycje piekarskie Lubelszczyzny sięgała czasów średniowiecznych, natomiast pierwsze wzmianki o cebularzu lubelskim datowane są na dziewiętnasty wiek. W latach międzywojennych praktycznie każda żydowska piekarnia miała w ofercie ten produkt, a sprzedawcy sprzedawali go na ulicach wprost z koszyka.