
Nazwa:
Mączniak prawdziwy zbóż i trwa
Sprawca choroby:
blumeria graminis, syn. erysiphe graminis
Występowanie:
Głównie poraża liście jęczmienia i pszenicy, ale atakuje również żyto, owies oraz trawy.
Opis:
Choroba grzybowa ma duże znaczenie na obszarach intensywnych upraw, gdzie starty mogą sięgać nawet do 30% plonów. Grzyb atakuje liście, źdźbła i kłosy. Białą, watowatą grzybnię pojawiającą się na liściach łatwo zaobserwować gołym okiem.
Pierwsze symptomy mączniaka prawdziwego można rozpoznać na zbożach ozimych już późną jesienią, gdy na blaszkach i pochwach liściowych pojawia się biały, mączny nalot. Dużo łatwiej rozpoznać mączniaka prawdziwego wiosną, kiedy staje się on bardziej powszechnych, zwłaszcza w okresie kwitnienia. W późniejszym okresie (około czerwca) można dostrzec czarne punkty na grzybni – to zarodniki.
Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby
Stosowania odmian podatnych na chorobę
Zbyt wczesny siew
Gęsty siew
Zbyt duże dawki azotu
Duża wilgotność połączona z wysoką temperaturą
Zwalczanie:
Stosowanie odmian odpornych na chorobę
Dokładne przeoranie resztek pożniwnych
Unikanie siewu zbóż jarych i ozimych jednego gatunku obok siebie
Stosowanie właściwego płodozmianu
Stosowanie zapraw nasiennych
Stosowanie oprysków fungicydami
Zdjęcia ze strony: