Mączniak prawdziwy zbóż i trwa

maczniak prawdziwy zboz

Nazwa:

Mączniak prawdziwy zbóż i trwa

Sprawca choroby:

blumeria graminis, syn. erysiphe graminis

Występowanie:

Głównie poraża liście jęczmienia i pszenicy, ale atakuje również żyto, owies oraz trawy.

maczniak prawdziwy maczniak prawdziwy3

Opis:

Choroba grzybowa ma duże znaczenie na obszarach intensywnych upraw, gdzie starty mogą sięgać nawet do 30% plonów. Grzyb atakuje liście, źdźbła i kłosy. Białą, watowatą grzybnię pojawiającą się na liściach łatwo zaobserwować gołym okiem.

Pierwsze symptomy mączniaka prawdziwego można rozpoznać na zbożach ozimych już późną jesienią, gdy na blaszkach i pochwach liściowych pojawia się biały, mączny nalot. Dużo łatwiej rozpoznać mączniaka prawdziwego wiosną, kiedy staje się on bardziej powszechnych, zwłaszcza w okresie kwitnienia. W późniejszym okresie (około czerwca) można dostrzec czarne punkty na grzybni – to zarodniki.

Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby

Stosowania odmian podatnych na chorobę

Zbyt wczesny siew

Gęsty siew

Zbyt duże dawki azotu

Duża wilgotność połączona z wysoką temperaturą

Zwalczanie:

Stosowanie odmian odpornych na chorobę

Dokładne przeoranie resztek pożniwnych

Unikanie siewu zbóż jarych i ozimych jednego gatunku obok siebie

Stosowanie właściwego płodozmianu

Stosowanie zapraw nasiennych

Stosowanie oprysków fungicydami

 

 

Zdjęcia ze strony:

www.agric.wa.gov.au

www.uky.edu

www.agroatlas.ru

www.grdc.com.au