Startuje program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że od 9 marca 2015 roku można składać wnioski w ramach programu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. W mechanizmie mogą wziąć udział przedsiębiorcy, którzy:

  • mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT
  • zapewniają chłodnie do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski
  • są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w Agencji Rynku Rolnego

Warunki przystąpienia do mechanizmu jest:

  • rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
  • złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
  • złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.

Wykaz produktów oraz stawek dopłat

Kategorie produktów
(Kody CN)
Nazwa produktuStawka dopłaty za okres przechowywania
€/t
90 dni120 dni150 dni
Kategoria 1
ex 0203 11 10 Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego*230243257
Kategoria 2
ex 0203 12 11Szynki254266278
ex 0203 12 19Łopatki
ex 0203 19 11Przodki
ex 0203 19 13Schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z lub bez biodrówki
Kategoria 3
ex 0203 19 55Szynki,łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości**281293305
Kategoria 4
ex 0203 19 15Boczek cały lub cięty wzdłuż210221233
Kategoria 5
ex 0203 19 55Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber 226238254
Kategoria 6
ex 0203 19 55Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości***228241254
* Dopłata może być przyznana również dla półtusz Wiltshire, tzn. bez głowy, podgardla, nóg, ogona, sadła, nerek, polędwicy, łopatki, mostka, kręgosłupa, kości miednicowej i przepon
** Umowna ilość może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów / Umowna ilość może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów.
*** Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20.

Źródło: Agencja Rynku Rolnego