Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że od 9 marca 2015 roku można składać wnioski w ramach programu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. W mechanizmie mogą wziąć udział przedsiębiorcy, którzy:
- mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT
- zapewniają chłodnie do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski
- są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w Agencji Rynku Rolnego
Warunki przystąpienia do mechanizmu jest:
- rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
- złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
- złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.
Wykaz produktów oraz stawek dopłat
| Kategorie produktów (Kody CN) | Nazwa produktu | Stawka dopłaty za okres przechowywania €/t | ||||
| 90 dni | 120 dni | 150 dni | ||||
| Kategoria 1 | ||||||
| ex 0203 11 10 | Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego* | 230 | 243 | 257 | ||
| Kategoria 2 | ||||||
| ex 0203 12 11 | Szynki | 254 | 266 | 278 | ||
| ex 0203 12 19 | Łopatki | |||||
| ex 0203 19 11 | Przodki | |||||
| ex 0203 19 13 | Schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z lub bez biodrówki | |||||
| Kategoria 3 | ||||||
| ex 0203 19 55 | Szynki,łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości** | 281 | 293 | 305 | ||
| Kategoria 4 | ||||||
| ex 0203 19 15 | Boczek cały lub cięty wzdłuż | 210 | 221 | 233 | ||
| Kategoria 5 | ||||||
| ex 0203 19 55 | Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber | 226 | 238 | 254 | ||
| Kategoria 6 | ||||||
| ex 0203 19 55 | Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości*** | 228 | 241 | 254 | ||
| * Dopłata może być przyznana również dla półtusz Wiltshire, tzn. bez głowy, podgardla, nóg, ogona, sadła, nerek, polędwicy, łopatki, mostka, kręgosłupa, kości miednicowej i przepon | ||||||
| ** Umowna ilość może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów / Umowna ilość może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów. | ||||||
| *** Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20. |
Źródło: Agencja Rynku Rolnego


