Nazwa:
Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni zbóż
Występowanie:
Wszystkie rodzaje zbóż
Sprawca choroby:
Grzyby z rodzaju Fusarium spp . Najczęściej występują dwa rodzaje Fusarium culmorum oraz Fusarium avenaceum
Opis:
Choroba atakuje wszystkie rodzaje zbóż w ich dolnej części. Zaatakowane pochwy liściowe zmieniają kolor na brązowy, a korzenie przebarwiają się na kolor brązowy i często gniją. Rośliny dotknięte chorobą, często są słabsze i potrafią zamierać przedwcześnie. Występuje również białokłosowatość. Typowe objawy brązowo-brunatne smugi, kreski oraz plamy nieregularnego kształtu.
Przyczyny choroby:
Głównym źródłem zakażenia są resztki pożniwne oraz zanieczyszczone ziarna. Oba gatunki grzyba Fusarium culmorum oraz Fusarium avenaceum mają wiele roślin żywicieli i mogą długo bytować w glebie w postaci grzybni lub konidiów, a bardzo sprzyja temu uprawa zbóż na tym samym polu rok po roku.
Czynniki klimatyczne:
Temperatura w przedziale 0 – 20 stopni Celsjusza
Duża wilgotność powietrza
Nasłonecznienie
Długa i śnieżna zima
Zapobieganie:
Stosowanie właściwego płodozmianu
Optymalny siew z wykorzystaniem zdrowego ziarna
Dokładne przeoranie resztek pożniwnych
Fungicydy z grupy benzimidazoli
Użycie środków skracających źdźbło (retardanty)



