Nazwa:
Czerń zbóż
Sprawca choroby:
Grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum
Występowanie:
Wszystkie gatunki zbóż
Opis:
Choroba atakuje głównie w okresach intensywnych opadów, które opóźniają żniwa. Znaczna ilość opadów przyspiesza rozprzestrzenianie się czerni zbóż. Na porażonych kłosach pojawia się czarny, podobny do sadzy osad. Choroba atakuje kłosy całkowicie lub częściowo. Nalot pojawia się również na liściach i źdźbłach. Najbardziej podatne na chorobę są rośliny wcześniej porażone przez patogeny (np.: choroby podsuszkowe).
Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby
Duża ilość opadów w okresie przed żniwami
Uprawa zbóż po zbożach
Niedokładne przeoranie resztek pożniwnych – zimują na nich grzyby
Słaby poziom nawożenia
Zwalczanie:
Nie prowadzi się walki z czernią zbóż, gdyż jest to nieopłacalne. Po zaobserwowaniu jej objawów należy jak najszybciej przeprowadzić żniwa, a wilgotne zboża wysuszyć.
Mniej podatne na chorobę są rośliny, które w okresie przed lub zaraz po kwitnieniu zostały opryskane fungicydami.
Zdjęcia ze stron:
web2.mendelu.cz






