Czerń zbóż

Nazwa:

Czerń zbóż

Sprawca choroby:

Grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum

Występowanie:

Wszystkie gatunki zbóż

czern zboz3 czern zboz2 czern zboz

Opis:

Choroba atakuje głównie w okresach intensywnych opadów, które opóźniają żniwa. Znaczna ilość opadów przyspiesza rozprzestrzenianie się czerni zbóż. Na porażonych kłosach pojawia się czarny, podobny do sadzy osad. Choroba atakuje kłosy całkowicie lub częściowo. Nalot pojawia się również na liściach i źdźbłach. Najbardziej podatne na chorobę są rośliny wcześniej porażone przez patogeny (np.: choroby podsuszkowe).

Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby

Duża ilość opadów w okresie przed żniwami

Uprawa zbóż po zbożach

Niedokładne przeoranie resztek pożniwnych – zimują na nich grzyby

Słaby poziom nawożenia

Zwalczanie:

Nie prowadzi się walki z czernią zbóż, gdyż jest to nieopłacalne. Po zaobserwowaniu jej objawów należy jak najszybciej przeprowadzić żniwa, a wilgotne zboża wysuszyć.

Mniej podatne na chorobę są rośliny, które w okresie przed lub zaraz po kwitnieniu zostały opryskane fungicydami.

 

Zdjęcia ze stron:

www.agroatlas.ru

web2.mendelu.cz