Fuzarioza kłosów zbóż

Fuzarioza klosow zboz

Nazwa:

Fuzarioza kłosów zbóż

Występowanie:

Wszystkie rodzaje zbóż w szczególności pszenica, żyto, pszenżyto i jęczmnień

Sprawca choroby:

Grzyby z rodzaju Fusarium spp :

Fusarium culmorum

Fusarium avenaceum

Fusarium graminearum

Fusarium nivale

Opis:

Pierwsze objawy choroby pojawiają się na kłosach w fazie dojrzałości mlecznej. Zaatakowane kłosy zamierają częściowo lub całkowicie. Plewy porażonych kłosów bieleją zbyt wcześnie, a chorobę łatwo pomylić w tej fazie z białokłosowatością. Na kłosach powstają też różowe, łososiowe lub pomarańczowe skupiska zarodników. Zarodniki łatwo rozpoznać pod mikroskopem – mają kształt sierpa. Jakość porażonego plonu jest znaczenie niższa, w ziarnie mogą się gromadzić mikotoksyny (mogą mieć działanie toksyczne, teratogenne (toksyczne oddziaływanie na płód) i mutagenne ) .

Przyczyny choroby:Fuzarioza klosow zboz

Duży udział zbóż w płodozmianie

Wykorzystanie do siewu ziarna zakażonego przez grzyby Fusarium

Niezbilansowane nawożenie azotem

Zbyt gęsty siew

Czynniki klimatyczne:

Duża wilgotność i wysoka temperatura w okresie kwitnienia

Łagodna jesień i zima

Chłodna i mokra wiosna

Zapobieganie:

Stosowanie właściwego płodozmianu

Optymalny siew z wykorzystaniem zdrowego ziarna wyselekcjowanego pod kątem mniejszej podatności na fuzariozę, odporności na wylęganie oraz o krótszym okresie kwitnienia i wegetacji

Dokładne przeoranie resztek pożniwnych

Właściwe zbilansowane nawożenie azotu oraz regulatorów wzrostu

Stosowanie opryskiwania fungicydami w fazie kwitnienia

 

Zdjęcia ze strony: http://www.plantmanagementnetwork.org/pub/php/research/2003/fhb/