
Nazwa:
Fuzarioza kłosów zbóż
Występowanie:
Wszystkie rodzaje zbóż w szczególności pszenica, żyto, pszenżyto i jęczmnień
Sprawca choroby:
Grzyby z rodzaju Fusarium spp :
Fusarium culmorum
Fusarium avenaceum
Fusarium graminearum
Fusarium nivale
Opis:
Pierwsze objawy choroby pojawiają się na kłosach w fazie dojrzałości mlecznej. Zaatakowane kłosy zamierają częściowo lub całkowicie. Plewy porażonych kłosów bieleją zbyt wcześnie, a chorobę łatwo pomylić w tej fazie z białokłosowatością. Na kłosach powstają też różowe, łososiowe lub pomarańczowe skupiska zarodników. Zarodniki łatwo rozpoznać pod mikroskopem – mają kształt sierpa. Jakość porażonego plonu jest znaczenie niższa, w ziarnie mogą się gromadzić mikotoksyny (mogą mieć działanie toksyczne, teratogenne (toksyczne oddziaływanie na płód) i mutagenne ) .
Przyczyny choroby:
Duży udział zbóż w płodozmianie
Wykorzystanie do siewu ziarna zakażonego przez grzyby Fusarium
Niezbilansowane nawożenie azotem
Zbyt gęsty siew
Czynniki klimatyczne:
Duża wilgotność i wysoka temperatura w okresie kwitnienia
Łagodna jesień i zima
Chłodna i mokra wiosna
Zapobieganie:
Stosowanie właściwego płodozmianu
Optymalny siew z wykorzystaniem zdrowego ziarna wyselekcjowanego pod kątem mniejszej podatności na fuzariozę, odporności na wylęganie oraz o krótszym okresie kwitnienia i wegetacji
Dokładne przeoranie resztek pożniwnych
Właściwe zbilansowane nawożenie azotu oraz regulatorów wzrostu
Stosowanie opryskiwania fungicydami w fazie kwitnienia
Zdjęcia ze strony: http://www.plantmanagementnetwork.org/pub/php/research/2003/fhb/