Rdza karłowa jęczmienia

Rdza karłowa jęczmienia jest popularną chorobą grzybową zbóż , która atakuje różne odmiany jęczmienia we wszystkich obszarach upraw. Sprawcą choroby jest grzyb Puccinia hordei Otth.

Rdza karłowa atakuje jęczmień ozimy oraz jęczmień jary.

Objawy:

Choroba atakuje głównie naziemne części roślin, pierwsze objawy są widoczne na górnej stronie liści, gdzie pojawiają się małe skupiska zarodników w kolorze pomarańczowo – rdzawej. W późniejszych stadiach objawy choroby widoczne są też na dolnych stronach liści oraz źdźbłach. Porażone liście żółkną i schną.

Rdza karłowata jęczmienia Rdza karłowata jęczmienia (2)

Przyczyny:

Uprawa odmian podatnych na patogen

Wyjątkowo ciepła i ładna pogoda na przełomie wiosny i lata

Występowanie rdzy karłowej w poprzednich latach

Zapobieganie:

  • uprawa odmian odpornych
  • stosowanie dobrego jakościowo materiału siewnego
  • wcześniejszy wysiew zbóż jarych
  • późniejszy wysiew zbóż ozimych
  • dokładna orka resztek pożniwnych
  • niszczenie samosiewów
  • unikanie gęstego siewu
  • mocniejsze nawożenie potasem i fosforem
  • słabsze nawożenie azotem

Zdjęcia: tolweb.org en.wikipedia.org