
Rdza karłowa jęczmienia jest popularną chorobą grzybową zbóż , która atakuje różne odmiany jęczmienia we wszystkich obszarach upraw. Sprawcą choroby jest grzyb Puccinia hordei Otth.
Rdza karłowa atakuje jęczmień ozimy oraz jęczmień jary.
Objawy:
Choroba atakuje głównie naziemne części roślin, pierwsze objawy są widoczne na górnej stronie liści, gdzie pojawiają się małe skupiska zarodników w kolorze pomarańczowo – rdzawej. W późniejszych stadiach objawy choroby widoczne są też na dolnych stronach liści oraz źdźbłach. Porażone liście żółkną i schną.
Przyczyny:
Uprawa odmian podatnych na patogen
Wyjątkowo ciepła i ładna pogoda na przełomie wiosny i lata
Występowanie rdzy karłowej w poprzednich latach
Zapobieganie:
- uprawa odmian odpornych
- stosowanie dobrego jakościowo materiału siewnego
- wcześniejszy wysiew zbóż jarych
- późniejszy wysiew zbóż ozimych
- dokładna orka resztek pożniwnych
- niszczenie samosiewów
- unikanie gęstego siewu
- mocniejsze nawożenie potasem i fosforem
- słabsze nawożenie azotem
Zdjęcia: tolweb.org en.wikipedia.org