Ostatnio informowaliśmy o nagłej śmierci ponad 5 milionów pszczół w miejscowości Przyczyna Dolna koło Wschowy. Próbki materiału przekazane do laboratorium w Puławach zostały przebadane przez specjalistów i 17 października 2014 roku poznaliśmy wyniki.
Pan Ryszard Mróz, wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, ogłosił, że znana jest przyczyna śmierci pszczół. Badania wykazały obecność substancji o nazwie fipronil, która była składnikiem pestycydów stosowanych do zwalczania stonki ziemniaczanej.
Środki w których skład wchodził fipronil nie mogą być używane od połowy 2008 roku. Fipronil charakteryzował się wysoką aktywnością biologiczną, na jeden hektar upraw wystarczyło rozcieńczyć bardzo niewielką dawkę. Na ulotkach producentów znajdowało się ostrzeżenie przed możliwym szkodliwym działaniem na pszczoły w przypadku bezpośredniego kontaktu i zalecenie wykonywania oprysków w godzinach kiedy pszczoły nie są aktywne, najlepiej w godzinach wieczornych.
Zdaniem inspektora możliwe jest, że jeden z okolicznych rolników wykorzystał zapas środka do oprysku pola. Sprawą ma zająć się Prokuratura we Wschowie.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w maju 2013 roku przedstawił opinie z której wynika, że środki ochrony roślin zawierające substancję czynną fipronil używane do zaprawiania nasion kukurydzy, charakteryzują się wysokim poziomem ostrego ryzyka dla pszczół. W szczególności ryzyko to dotyczy pyłu, ale również pozostałości w nektarze, glebie i chwastach. W opinii urzędu fipronil może być przyczyną śmierci pszczół, a najlepszym rozwiązaniem jest jego usunięcie z rynku.
Źródła: EUR-Lex – 32013R0781