
Wyleganie zbóż polega na bardzo mocny wyginaniu się lub przełamywaniu się źdźbła zboża w dolnych częściach co powoduje, że rośliny kładą się i przewracają. W raz ze wzrostem rośliny środek ciężkości przenosi do góry, zboża słabo ukorzenione nie mają siły, aby utrzymać kłosy w pionie.
Rodzaje wylegania zbóż:
Wyleganie łodygowe zbóż – najczęściej występujący rodzaj wylegania. Jego przyczyną są najczęściej czynniki atmosferyczne: silny wiatr, intensywny krótki deszcz.
Wyleganie korzeniowe zbóż – długotrwałe opady powodują zwiększenie wagi kłosów i źdźbła, natomiast nasiąknięta ziemia nie zapewnia odpowiedniego oparcia.
Przyczyny wylegania zbóż:
Zbyt gęsty siew
Zbyt mocne nawożenie azotem
Niedobór potasu w glebie
Uwarunkowania atmosferyczne – silny wiatr i intensywne opady deszczu
Choroby podstawy źdźbła
Stosowanie odmian podatnych na wyleganie
Zapobieganie wyleganiu zbóż:
Stosowanie gatunków mniej podatnych na wyleganie
Odpowiednie nawożenie azotem i potasem
Unikanie zbyt gęstego siewu
Stosowanie regulatorów wzrostu – środki chemiczne stosowane tylko raz podczas okresu wegetacji. Działają na trzy sposoby: regulują położenie środka ciężkości, wzmacniają strukturę podstawy źdźbła oraz zwiększają strukturę systemu korzeniowego.
Wyróżniamy kilka głównych grupy środków, które są potocznie nazywane regulatorami wzrostu:
Retardanty CCC – środki zawierające substancję czynną chlorek chlorocholiny CCC (chloromekwat), który powoduje zahamowanie działania hormonów wzrostu (gibereliny i auksyny), co powoduje skracanie międzywęźla o około 1/10. Jednocześnie retardanty CCC wpływają korzystnie na ukorzenienie rośliny.
Retardanty z zawartością etofonu. Substancja czynna etefon rozkładając się w komórkach roślinnych powoduje wydzielenie etylenu, który hamuje hormony roślinne odpowiedzialne za wzrost i długość źdźbła.
Retardanty zawierające zarówno etefon jak i chloromekwat – hamują wzrost, skracają oraz usztywniają górne międzywęźla.
Retardanty zawierające trineksapak etylu – zapobiegają nadmiernemu wydłużaniu międzywęźli, co skutkuje usztywnieniem źdźbła bez redukcji masy roślin i długości korzenia.
Zdjęcia ze stron:
agritrading.ie
fwi.co.uk
usask.ca